Pi-Star для хотспота і ретранслятора - Форум про радио / форум радиолюбителей

[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Форум про радио / форум радиолюбителей » Радиолюбительский форум » Радиолюбительский DMR » Оборудование для DMR » Pi-Star для хотспота і ретранслятора (настройки, фічі, нюанси)
Pi-Star для хотспота і ретранслятора
laserOffline
79
Опубликовано 06.05.2019 в 14:13 | Сообщение # 1
https://www.pistar.uk/ - Pi-Star - це програмне зображення, створене спочатку для Raspberry Pi, надає комплексні послуги та конфігурацію для Digial Voice на аматорському радіо таким чином, що робить її легко доступною для будь-кого, хто тільки починає роботу, але і достатньо налаштованим для просунутих користувачів.
    Pi-Star не був би без Джонатана Нейлора ( G4KLX ), ми почали з його DStarRepeater і ircDDBGateway і тепер підтримує повний пакет G4KLX MMDVM, включаючи додаткові шлюзи між режимами, додані до Andy ( CA6JAU ), я можу подякувати цим хлопцям за величезну кількість часу і зусиль, які вони продовжують вкладати в свої проекти.
    Pi-Star може підтримувати від простого однопоточного хотспорту з симплексним доступом, аж до публічного багатопоточного ретранслятора!

Надалі буду в цю тему додавати якусь корисну інформацію, яку здобув сам в процесі настройки, долучайтесь.

Добавлено (06.05.2019, 13:35)
---------------------------------------------
пістар підтримує малини і оранж.
який одноплатник вибрати великої різниці немає. будуть працювати усі, які підлтримуються.
ПЗ для ДМР ретранслятора чи хотспота створює мінімальне навантаження на процесор і ОЗП. реально там кілька відсотків ЦП і кілька мегабайт оперативи. тому можна сміливо брати самий дешевий оранж зеро на мінімалках.
з кожним роком підтримка плат розширюється, нещодавно додали нано-пі.

одна з найбільш поширених проблем дотепер була - при зборці репітера використовували нову версію плати распбері 3B+, яка ще не підтримувалась.
сьогодні існують бета релізи для неї, а тепер з новою версією пістар 4,0 вже буде повноцінна підтримка.

використання малини для ретранслятора більш пріоритетне ніж оранж, з огляду на кращу стабільність.

в любому випадку рекомендую періодично відвідувати перелік оновлень https://www.pistar.uk/downloads/ і форум https://forum.pistar.uk/index.php

пістар автоматично оновлюється до актуальної версії. вам не потрібно залипати в консолі з командами apt-update. просто періодично заходьте в веб панель, щоб глянути що там додалось =)

пістар підтримує різні модуляції - DMR YSF P25 d-STAR одночасно. чудово інтегрується у brandmaister мережу і має туєву хучу налаштувань, які міняються в два кліка.

Добавлено (06.05.2019, 13:55)
---------------------------------------------
я опускаю тему загального налаштування, яка і так розжована на ютюбі.
ввести свій ID і вибрати мастер-сервер думаю не буде надто складно.

варто тільки зазначити, що в списку мастер-серверів pi-star збережені сервери мережі ВМ з стандартними паролями доступу "passw0rd" (чи якось так)
в тому ж списку присутній і славнозвісний український сервер. але при його виборі процедура логіну не проходить.
пов'язано це з тим, що в українського сервера стандартний пароль змінений на інший. і його слід прописати вручну в Configuration > Expert > MMDVMHost
пароль з очевидних причин тут озвучувати не буду.
втім хорошим варіантом буде вибрати німецький сервер (чи інший європейський), в деяких ситуаціях дозволить уникнути деяких проблем.

Сообщение отредактировал laser - Понедельник, 06.05.2019, 14:13
laserOffline
79
Опубликовано 08.05.2019 в 16:47 | Сообщение # 2
КАЛІБРУВАННЯ ХОТ-СПОТА в пі-стар.

Для того щоб ваш спот адекватно працював, з малим рівнем BER слід провести його калібрування по частоті і девіації.
Оскільки ДМР дуже чутливий до відхилення частоти, це питання дуже актуальне.
В пересічного аматора як правило не має точних приладів (частотоміра, генератора), і ціна на них космічна. Більше того навіть по місцю такі прилади знайти в когось складно.
Тим не менш є дуже простий і достатньо точний спосіб вимірювання частоти.
Для цього потрібно мати 2 речі - ДМР портативку та РТЛ-СДР "свисток". бажано мати нормальний свисток з проекту rtl-sdr.com 
його ціна приблизно 20 доларів, і він має досить точний термостабілізований кварцовий генератор з відхилення кілька ppm.
тим не менш можна обійтися і самим дешевим китайським за 7 доларів.
перед використанням такого свистка його слід прогріти протягом 30 хв (термостабілізувати).
у вигляді опорного генератора у нас виступатиме люба ДМР-портативка. 
оскільки як я казав вище точність в ДМР грає важливу роль - усі цифрові портативки мають термостабілізовані точні генератори, 
а після виходу з конвеєра всі радіостанції проходять калібровку на сервісмоніторах, де частота підстроююється більш точно.

1. отже запрограмуйте частоту в аналоговому каналі ідентичну цифровому. наприклад 439,000.
2. далі переходим до прогрітого СДР.  моніторим де стоїть несуча. наприклад 439,020.
в настройках СДР ставите корекцію РРМ до того часу поки на шкалі не покаже 439,000

3. після цього заходите в mmdvmcal

з консолі sudo pistar-mmdvmcal

4. тепер тиснем клавішу Е і вводим вашу частоту, наприклад 438550000

5. жмем С і потім пробіл. має появитись несуча. перевіряємо її по СДР.

якшо несуча зміщена вверх чи в низ по частоті, вимірюємо на скільки. при цьому СДР зручно перевести в ширину полоси 0,25 і збільшити зумом
наприклад в моєму екземплярі хот-спота частота вища була на 200 герц.

6. тоді заходим сюди





і ставимо офсет, у моєму випадку -200 Гц

калібровка по частоті завершена.
7. калібровка девіації клавішою D (dmr deviation mode). потім пробіл

клавішами T i t добиваєтесь подавлення несучої на 100%



8. по дефолту там девіація 50.0. наприклад у мене несуча давиться при значеннях від 52 до 54. тому я собі беру середнє значення - 53



отримане значення вписується в TX level і DMR tx level

в принципі все. калібровка завершена.

9. нюанс

якшо хотспот працює через 3G чи повільний інтернет, з великим пінгом і т п. є сенс збільшити значення Jitter до 500-600-700 
підбирати по відчуттях поступово збільшуючи.

параметр jitter збільшить загальну затримку (відгук) хотспота. дана затримка працює як буфер, дозволяючи згладжувати затримки в роботі повільного інтернету.


якщо у вас нічого не заїкається то збільшувати не треба

після всіх налаштувань можна перевірити точність частоти вашого спота в роботі. звичайно ДМР сигнал несучої немає, і вам прийдеться оцінювати середню лінію на око.
Прикрепления: 9595328.jpg (98.4 Kb) · 4475708.jpg (37.5 Kb) · 6343862.jpg (42.8 Kb) · 1250609.jpg (123.0 Kb) · 4670026.jpg (38.5 Kb) · 9508194.jpg (17.7 Kb)
laserOffline
79
Опубликовано 14.05.2019 в 15:03 | Сообщение # 3
PI-STAR i APRS.

станом на сьогодні пі-стар ще не має підтримки APRS-IS - мається на увазі передавання пакетних даних через інтернет.
це трохи розчаровує, так як АПРС-сервери і сервіси є одними з кращих агрегаторів і візуалізаторів такої інформації.
специфіка АПРС передбачає що ця інформація постійно актуалізована, тобто якщо ретранслятор працює, то він передає свій маяк, якшо він змінив частоту - інформація зразу мала б змінитись і там. якшо репітер не активний, т оі маяк не буде передаватись.
чого не можна сказати про зібрані вручну бази ретрансляторів, де актуальність інформації лежить на плечах одного адміністратора
https://przemienniki.net/mapa або http://ur5nbc.qrz.ru/ і  т д)
єдиним актуальним джерелом на сьогодні є https://brandmeister.network/?page=networkmap , хоча з деякими нюансами - ретранслятори, підключені до українського мастерсервера відображаються не завжди або не у всіх...
польські радіоаматори дуже активні в плані розвитку АПРС на своїх теренах та і радіоаматорства вцілому.
завдяки їхнім старанням є можливість виводу власних координат пі-стар на всім відомі https://aprs.fi та https://www.aprsdirect.com/

http://sp2ong.noip.pl/pl/blog/hotspot-na-aprs-fi
Вирішення цієї проблеми полягає у використанні скрипту, який буде відправляти нашу позицію на сервер APRS . Дані, що відображаються на APRS.fi, беруться з конфігурації Pi-Stra з файлу / etc / mmdvmhost, тобто координати, частота, колірний код, потужність. Розмір потужності нашої хотспоту можна встановити в Pi-Star: Configuration-> Expert-> MMDVMHost і в розділі " Інформація ".
Важливо ввести приблизні координати розташування нашої точки доступу в конфігурації точки доступу, вибрати з меню " Конфігурація " -> " Експерт " -> " MMDVMHost " і ввести координати і висоту (Висота) в розділі " Інформація ":

Завантажуємо скрипти для відправки координат. Після входу через ssh на Pi-star:rpi-rw
cd / tmp судо
wget http://sp2ong.noip.pl/downloads/aprshotspot.tgz 
sudo tar xvzfP aprshotspot.tgzСценарії для передачі даних у aprs.fi будуть розміщені у каталозі / etc / aprs /. Головний сценарій виконання - це файл з назвою ' aprshotspot ', другий файл використовується для передачі даних і перетворення координат у формат, який використовується в aprs.fiВміст інформації, що здається, можна налаштувати окремо, достатньо зробити редагування файлу aprshotspot :sudo nano / etc / aprs / aprshotspotі введіть власний вміст на APRS замість зразка:$ description = "Pi-Star Hotspot DMR"Номер SSID в нашому APRS символі 10 за замовчуванням, але замість 10 ми можемо ввести від 1 до 15. Як вказати SSID для APRS, крім 10 можна знайти тут: http://www.aprs.pl/stacja.htm Змінюємо значення SSID у файлі робити видання:sudo nano / etc / aprs / aprshotspotі шукайте визначення SSID:$ = SSID "10"Якщо ви хочете, щоб інформація про APRS була інформація , на якій група romownych ОГО доступна на нашій точці доступу можна включити опції
Примітки BM потрібні для генерації ключа API: http://wiki.pistar.uk/PI-Star_integration_with_BrandMeister_API
$ tglist = «1»Збережіть файл за допомогою комбінації клавіш : CTRL + X, а потім клавішу " Y "Ми можемо вручну запустити сценарій, написавши команду:sudo / etc / aprs / aprhotspotМи можемо перевірити на http://aprs.fi чи з'явилися наші дані.Тепер ми можемо додати циклічне виконання нашого сценарію за допомогою команди:cd / etc
sudo nano crontabі ми додаємо рядки в кінці файлу, як на малюнку нижче в червоній рамцізбережіть файл за допомогою комбінації клавіш : CTRL + X, а потім клавішу " Y "Ми виконуємо перезапуск служби crontab за допомогою наступної команди:sudo /etc/init.d/cron перезавантаженняі через 20 хвилин ми маємо позиції нашої хотспоту на карті aprs.fi.Примітка. Якщо ви використовуєте конфігурацію точок доступу YSFGateway , вимкніть можливість надсилання даних до APRS, встановивши параметр Enable = 0 у конфігурації YSFGateway для APRS. При використанні DMRGateway неможливо просто надіслати дані до APRS.

Добавлено (15.05.2019, 14:19)
---------------------------------------------
Тонка настройка і  інші цікаві закутки https://amateurradionotes.com/pi-star-notes.htm

Прикрепления: 9051165.jpg (50.6 Kb) · 1087456.jpg (41.2 Kb) · 2870055.jpg (80.5 Kb) · 7741651.jpg (47.9 Kb)


Сообщение отредактировал laser - Вторник, 14.05.2019, 15:05
Форум про радио / форум радиолюбителей » Радиолюбительский форум » Радиолюбительский DMR » Оборудование для DMR » Pi-Star для хотспота і ретранслятора (настройки, фічі, нюанси)
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: